• 25/4: KM I SNABBSCHACK KL 18
  • Ungdomsträning som vanligt kl 17. Alla tisdagar.
  • Kom och spela spontanschack, fika och ha trevligt.
    Klubblokal: Procivitas Privata Gymnasium, Vallgatan (på söder)

Halvtid för KM i snabbschack

Tio spelare gör upp om Klubbmästerskapet i snabbschack för 2017. Nio ronder berger, där alla möter alla, med tidkontrollen 15 minuter samt 5 sekunder per drag i tillägg. Samma tid som vanligtvis används i Grand Prix tävlingarnas snabbschackspartier.

Efter första dagens spel och fem ronder leder FM Tom Rydström på maximala 5 poäng före tre spelare med 4 poäng FM Rolf Lekander, Emilio Gonzalez samt Olof Johannesson. Resterande fyra ronder kommer att spelas nästa tisdag med start kl 18:00.

Toms fjärde KM-titel

Årets Klubbmästerskap är nu färdigspelat och klubbmästaren FM Tom Rydström vann på 9 poäng över de totalt 10 ronderna. Tvåa blev Ronald Heidenfors, 6 poäng, och trea blev Hans Frisk, Lunds ASK med 5,5 poäng. Samma poäng hade Martin Göransson, Värnamo SS. I grupp 1 spelade 6 spelare dubbelrondigt. Det var Toms fjärde KM-titel och i och med detta är han nu ensam tvåa i titelligan. Ledare i stor stil är FM Rolf Lekander med hela 21 titlar.

Mera spännande var det i grupp 2 som i år samlat 10 spelare. Först i sista ronden blev det klart att Marcus Johansson, Ingelstad-Uråsa SK, vann genom att slå Stefan Blücker, samtidigt som Apichai Sukhayanudit vann mot Björn Ottosson. Marcus fick 8 poäng över de 9 ronderna. Tvåa blev Victor Hjerpe med 7,5 poäng och trea Björn Ottosson med 7 poäng.

Här kan du se samtliga klubbmästare genom tiderna.

Resultat KM 2017, grupp 1 och 2
Till Chess-results

Schack på tennisklubben

Forehands och volleys byttes för en stund mot kungar, damer och löpare. Foto: Leopold Martin

Schackboxning har du kanske hört talas om? Men tennisschack? I söndags besökte Emilio Gonzalez och Håkan Jalling anrika tennisklubben Växjö TS för att lära en grupp lovande tennisungdomar grunderna i schack. De flesta visste redan hur pjäserna går och ganska fort kunde alla börja spela.

Det finns ju många likheter mellan sporterna. En individuell sport där man är helt ensam och utlämnad när man tävlar, långa matcher, ofta flera timmar och att man har serven och initiativen när man är vit.

Initiativet kom från schack- och tennispappan Leopold Martin och Växjö TS tränare, Torbjörn Thestrup tyckte utbytet var mycket uppskattat av både tennisjuniorerna och deras föräldrar.

Läs mer på Åke Magnussons tennisblogg

Intressant ”Tobbe”-initiativ

SM-brons till Johannes

Ytterligare en fin prestation av Johannes Martin.
Foto: Lars OA Hedlund

Vid Snabbschacks-SM i Lund i lördags kom Johannes Martin, Växjö SK, på en fin tredjeplats i Knatteklassen. Snabbschacks-SM, som tidigare hette Talangjakten, spelas i två klasser; Miniorer och Knattar och samlade totalt 109 startande.

Knatteklassen vanns av Adrian Söderström, Fagerviks SK, på 7,5 poäng över de 8 ronderna och Johannes Martin fick 6 poäng på tredje plats med fem vinster, två remier och en förlust. I Knatteklassen startade 45 spelare.

Miniorklassen vanns av Gustav Törngren, Örgryte SK, på imponerande 8 poäng av 8 möjliga.

Johannes och Oscar Smålandsmästare

Vid DM för ungdomar som arrangerades i Hultsfred lördagen den 25 mars
blev Johannes Martin och Oscar Lundberg Smålandsmästare.

Mästartrion. Johannes Martin till höger, i mitten Oscar Lundberg och Zakarias till vänster. Foto: Hultsfreds SK

Johannes Martin, Växjö SK, vann Knatteklassen och kom totalt trea i klasserna Minior och Knatte som spelades tillsammans. Oscar Lundberg, som representerar Ljungby SK, men tränar i Växjö, vann Kadett klassen. Miniorklassen vanns av Zakarias Råvik, Vaggeryds SK. Totalt kom 21 spelare till start.

Tom segrade i Elite Hotels Open

Elite Hotels Open 2017 bjöd på en skräll då klubbens FM Tom Rydström besegrade två stormästare. I rond 7 som svart mot GM Tiger Hillarp Persson och i sista ronden som vit mot GM Hans Tikkanen. Det gav Tom 7 poäng vilket räckte till seger. På andra plats med samma poäng kom FM Deniz Arman, Kristallens SK. Tom blev samtidigt DM-mästare.

Tom besegrade GM Tiger Hillarp Persson i rond 7.
Foto: Lars OA Hedlund.

Det var många fina resultat och flera hemmaspelare tog hem rankingpriser. Emil Lindahl tog 5,5 av 8 poäng och kan kassera in en 25:e plats.  Mattis Olofsson-Dolk kom en halva efter med  5 poäng och plats 32. Samma poäng som FM Rolf Lekander och Emilio GonzalezEmilio Gonzalez vann sin rankinggrupp och andraplatser till Emil Lindahl, Victor Hjerpe, Apichai Sukhayanodik och Björn Ottosson i sina respektive grupper. Årets tävling slog rekord i antal spelare. Länk:  Resultat Elite Hotels Open 2017

Bilder av Lars OA Hedlund

Schackbarometern lockade

Lördagen den 4 februari stod Växjö SK som värd för ungdomstävlingen Schackbarometern.
De småländska miniorernas, knattarnas och kadetternas egen ”GP-serie”. Växjö SK:s Styrbjörn Lindberg spelade till sig 4 av 5 poäng vilket skulle visa sig räcka till vinst i Kadetterna.

Till resultaten