Aktuellt

  • 21/3: KM rond 8. Välkommen! Ungdomsträning som vanligt kl 17.
  • Kom och spela spontanschack, fika och ha trevligt.
  • Elite Hotels Open 2017 i bilder. Foto: Lars OA Hedlund

Tom segrade i Elite Hotels Open

Elite Hotels Open 2017 bjöd på en skräll då klubbens FM Tom Rydström besegrade två stormästare. I rond 7 som svart mot GM Tiger Hillarp Persson och i sista ronden som vit mot GM Hans Tikkanen. Det gav Tom 7 poäng vilket räckte till seger. På andra plats med samma poäng kom FM Deniz Arman, Kristallens SK. Tom blev samtidigt DM-mästare.

Tom besegrade GM Tiger Hillarp Persson i rond 7.
Foto: Lars OA Hedlund.

Det var många fina resultat och flera hemmaspelare tog hem rankingpriser. Emil Lindahl tog 5,5 av 8 poäng och kan kassera in en 25:e plats.  Mattis Olofsson-Dolk kom en halva efter med  5 poäng och plats 32. Samma poäng som FM Rolf Lekander och Emilio GonzalezEmilio Gonzalez vann sin rankinggrupp och andraplatser till Emil Lindahl, Victor Hjerpe, Apichai Sukhayanodik och Björn Ottosson i sina respektive grupper. Årets tävling slog rekord i antal spelare. Länk:  Resultat Elite Hotels Open 2017

Bilder av Lars OA Hedlund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schackbarometern lockade

Lördagen den 4 februari stod Växjö SK som värd för ungdomstävlingen Schackbarometern.
De småländska miniorernas, knattarnas och kadetternas egen ”GP-serie”. Växjö SK:s Styrbjörn Lindberg spelade till sig 4 av 5 poäng vilket skulle visa sig räcka till vinst i Kadetterna.


Till resultaten

 

Johannes nära topp 10 i Skol-SM

Årets Skol-SM arrangerades i Lindesberg i helgen. Växjö SK representerades av Johannes Martin i klass H, 9 år, men han lyckades inte upprepa sin fina nionde placering från ifjol. I år blev det till slut plats 14 och 23 poäng, men det var endast en futtig poäng från en ny topp 10 placering. Johannes vann fem partier, hade två remier och förlorade fyra. Dessa fyra förluster var mot ettan, tvåan, trean och fyran i resultatlistan. Vann i överlägsen stil gjorde Edvin Trost, SK Rockaden, Stockholm, med hela 32 poäng över de 11 ronderna.

Nära skräll av Tom i Indien

Inför den 13:e och sista ronden i Junior-VM i indiska Bhubaneswar låg FM Tom Rydström på en fin topp 30 placering och med en härlig utmaning att som vit möta R Praggnanandhaa, Indien, född 2005 och världens genom tiderna yngsta Internationella mästare.

JVMJVM.1

Tom spelade upp en stark angreppsställning och en kraftig tidsfördel. Med 20 drag kvar till tidskontrollen vid 40 drag hade Tom 35 minuter och indiern endast ”evig tid”, det vill säga mellan en sekund upp till en minut. Tyvärr blev Tom lite passiv samtidigt som indiern gjorde de exakta dragen. I stark tidspress. Det finns ett skäl till att han räknas som en av världens största talanger. Angreppet avmattades och partiet mynnade ut i ett slutspel där Praggnanandhaa plötsligt, genom utmärkt spel, stod på vinst. I kommentarer direkt efter partiet menade Tom att han såg vad som skulle göras för vinst, men vågade inte tro på de dragen. Det fanns möjligheter vid flera tillfällen att avgöra.

Vid vinst hade Tom kommit på en delad 14:e plats och vid remi på delad 28. Men nu blev det i stället delad 38:a och 45:a efter särskiljning med 6,5 poäng av 13. I en så stark tävling som Junior-VM är 50 procent ett godkänt resultat och placering i nivå med sin startposition. I och med förlusten i sista ronden blev Tom också passerad med 0,5 poäng av FM Martin Lokander, Stockholms SS, i tävlingen om att bli bästa nordiska spelare. Men till skillnad mot Lokander har Rydström ett år kvar som junior.

Juniorvärldsmästare 2016 blev den amerikanska supertalangen GM Jeffery Xiong, född 2000, med Elo 2633. Titeln säkrades med en rond kvar. Flickklassen vanns av WGM Dinara Saduakassova, Kazakstan, född 1996, med 9,5 poäng.

Slutställning JuniorVM

Blivande världsstjärnor vid J-VM i Indien

Från första ronden. Bild: Arrangören.

Efter åtta ronder av pågående Junior-VM i indiska Bhubaneswar är FM Tom Rydström bästa nordiska spelare och ligger på delad 40:e plats av totalt 80 startande i den öppna klassen. Med 4  poäng så här långt har han 50 procent fördelat på tre vinster, två remier och tre förluster. Tävlingen började mycket bra genom remi som vit mot Parham Maghsoodloo, Iran, född 2000 och med Elo 2576. Maghsoodloo är rankad 3:a i världen för U-16 och 1:a i Asien.

I J-VM är det endast hårdsatsande elitspelare som ställer upp och många av spelarna, främst de från Asien, tränar enormt mycket och spelar mindre. Det innebär att deras rankingtal ofta är betydligt lägre än deras spelstyrka. Varje nation får ställa upp med maximalt tre spelare per land, men hemmanationen har ingen begränsning. När tävlingen i år går i Indien finns hela 27 indier på startlistan och samtliga är mycket starka oavsett rankingtal.

Ledare efter åtta ronder är den amerikanska supertalangen GM Jeffery Xiong, född 2000, rankad nummer ett bland U-16 med sitt Elotal 2633 och mycket nära topp 100 bland världens alla schackspelare. Xiong har 6,5 poäng följt av  Maghsoodloo som delad tvåa med 6 poäng. Efter gårdagens fridag möts de bägge idag med start kl 11:30 svensk tid. Tom möter serben FM Velimir Ivic, född 2002, som vit. Fem ronder återstår innan J-VM avslutas på söndag.

GP-premiär i Lund

Vid helgens GP-premiär, CellaVision Chess Cup i Lund, hade klubben en deltagande spelare – Ywonne Wetterling – i Lilla för spelare med rating upp till Elo 1600. Det blev totalt 3 poäng över de 8 ronderna fördelat på 1 poäng i snabbschacket och 2 i de fyra långpartierna. Av de 50 startande kom Ywonne på 42:a plats. Nästa GP-deltävling är Västerås Open den 23-25 september. Huvudtävlingen vanns av GM Sergey Volkov från Ryssland på 7 poäng.

Junior-SM silver i Uppsala

SM 2557

Mattis under SM i Uppsala. Foto: Lars OA Hedlund

I den tuffa och mycket jämna Junior-SM klassen vid SM i Uppsala tog Mattis Olofsson-Dolk, Växjö SK en fin silverplats och gjorde sitt bästa Junior-SM. Trots resultatet var det en besviken spelare, då Mattis satsade allt på att bli Junior-mästare och därmed bli direktkvalificerad till Sverigemästarklassen när SM arrangeras i Stockholm under Sveriges Schackförbunds jubileumsår 2017. Mattis fick inte spelet att stämma och kunde inte rå på slutsegraren Martin Jogstad, Eslövs SK, som vann på 7,5 poäng över de 9 ronderna. Två poäng efter kom Olofsson-Dolk med samma poäng och bättre särskiljning än trean Felix Tuomainen, SK Rockaden Stockholm.

Resultatet var en tangering av klubbens bästa juniorresultat någonsin. Vid Junior-SM 2014 i Borlänge tog Tom Rydström också silvermedalj.

SM 2016-07-20 kl. 15.12.45

I Sverigemästarklassen kom Tom Rydström som väntat på tionde och sista plats med 1 poäng efter en tävlingsvecka med mycket kamp och långa partier. Det blev remier som svart mot GM Pia Cramling och som vit mot GM Jonny Hector. Med lite medflyt kunde det blivit ett par remier ytterligare. Dock är det ett oerhört stort steg från Mästar-Elit, där alla är amatörer, till Sverigemästarklassen, där alla är professionella schackspelare.

Det blev tronskifte i toppen då GM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm, blev Sverigemästare med starka 7,5 poäng före förhandsfavoriten och Sverigeettan GM Nils Grandelius, Eksjö SK.

Länk resultat: Alla resultat 2016
Länk Sverigemästarklassens hemsida: Sverigemästarklassen 2016