Johannes nära topp 10 i Skol-SM

Årets Skol-SM arrangerades i Lindesberg i helgen. Växjö SK representerades av Johannes Martin i klass H, 9 år, men han lyckades inte upprepa sin fina nionde placering från ifjol. I år blev det till slut plats 14 och 23 poäng, men det var endast en futtig poäng från en ny topp 10 placering. Johannes vann fem partier, hade två remier och förlorade fyra. Dessa fyra förluster var mot ettan, tvåan, trean och fyran i resultatlistan. Vann i överlägsen stil gjorde Edvin Trost, SK Rockaden, Stockholm, med hela 32 poäng över de 11 ronderna.

Nära skräll av Tom i Indien

Inför den 13:e och sista ronden i Junior-VM i indiska Bhubaneswar låg FM Tom Rydström på en fin topp 30 placering och med en härlig utmaning att som vit möta R Praggnanandhaa, Indien, född 2005 och världens genom tiderna yngsta Internationella mästare.

JVMJVM.1

Tom spelade upp en stark angreppsställning och en kraftig tidsfördel. Med 20 drag kvar till tidskontrollen vid 40 drag hade Tom 35 minuter och indiern endast ”evig tid”, det vill säga mellan en sekund upp till en minut. Tyvärr blev Tom lite passiv samtidigt som indiern gjorde de exakta dragen. I stark tidspress. Det finns ett skäl till att han räknas som en av världens största talanger. Angreppet avmattades och partiet mynnade ut i ett slutspel där Praggnanandhaa plötsligt, genom utmärkt spel, stod på vinst. I kommentarer direkt efter partiet menade Tom att han såg vad som skulle göras för vinst, men vågade inte tro på de dragen. Det fanns möjligheter vid flera tillfällen att avgöra.

Vid vinst hade Tom kommit på en delad 14:e plats och vid remi på delad 28. Men nu blev det i stället delad 38:a och 45:a efter särskiljning med 6,5 poäng av 13. I en så stark tävling som Junior-VM är 50 procent ett godkänt resultat och placering i nivå med sin startposition. I och med förlusten i sista ronden blev Tom också passerad med 0,5 poäng av FM Martin Lokander, Stockholms SS, i tävlingen om att bli bästa nordiska spelare. Men till skillnad mot Lokander har Rydström ett år kvar som junior.

Juniorvärldsmästare 2016 blev den amerikanska supertalangen GM Jeffery Xiong, född 2000, med Elo 2633. Titeln säkrades med en rond kvar. Flickklassen vanns av WGM Dinara Saduakassova, Kazakstan, född 1996, med 9,5 poäng.

Slutställning JuniorVM

Blivande världsstjärnor vid J-VM i Indien

Från första ronden. Bild: Arrangören.

Efter åtta ronder av pågående Junior-VM i indiska Bhubaneswar är FM Tom Rydström bästa nordiska spelare och ligger på delad 40:e plats av totalt 80 startande i den öppna klassen. Med 4  poäng så här långt har han 50 procent fördelat på tre vinster, två remier och tre förluster. Tävlingen började mycket bra genom remi som vit mot Parham Maghsoodloo, Iran, född 2000 och med Elo 2576. Maghsoodloo är rankad 3:a i världen för U-16 och 1:a i Asien.

I J-VM är det endast hårdsatsande elitspelare som ställer upp och många av spelarna, främst de från Asien, tränar enormt mycket och spelar mindre. Det innebär att deras rankingtal ofta är betydligt lägre än deras spelstyrka. Varje nation får ställa upp med maximalt tre spelare per land, men hemmanationen har ingen begränsning. När tävlingen i år går i Indien finns hela 27 indier på startlistan och samtliga är mycket starka oavsett rankingtal.

Ledare efter åtta ronder är den amerikanska supertalangen GM Jeffery Xiong, född 2000, rankad nummer ett bland U-16 med sitt Elotal 2633 och mycket nära topp 100 bland världens alla schackspelare. Xiong har 6,5 poäng följt av  Maghsoodloo som delad tvåa med 6 poäng. Efter gårdagens fridag möts de bägge idag med start kl 11:30 svensk tid. Tom möter serben FM Velimir Ivic, född 2002, som vit. Fem ronder återstår innan J-VM avslutas på söndag.

GP-premiär i Lund

Vid helgens GP-premiär, CellaVision Chess Cup i Lund, hade klubben en deltagande spelare – Ywonne Wetterling – i Lilla för spelare med rating upp till Elo 1600. Det blev totalt 3 poäng över de 8 ronderna fördelat på 1 poäng i snabbschacket och 2 i de fyra långpartierna. Av de 50 startande kom Ywonne på 42:a plats. Nästa GP-deltävling är Västerås Open den 23-25 september. Huvudtävlingen vanns av GM Sergey Volkov från Ryssland på 7 poäng.

Junior-SM silver i Uppsala

SM 2557

Mattis under SM i Uppsala. Foto: Lars OA Hedlund

I den tuffa och mycket jämna Junior-SM klassen vid SM i Uppsala tog Mattis Olofsson-Dolk, Växjö SK en fin silverplats och gjorde sitt bästa Junior-SM. Trots resultatet var det en besviken spelare, då Mattis satsade allt på att bli Junior-mästare och därmed bli direktkvalificerad till Sverigemästarklassen när SM arrangeras i Stockholm under Sveriges Schackförbunds jubileumsår 2017. Mattis fick inte spelet att stämma och kunde inte rå på slutsegraren Martin Jogstad, Eslövs SK, som vann på 7,5 poäng över de 9 ronderna. Två poäng efter kom Olofsson-Dolk med samma poäng och bättre särskiljning än trean Felix Tuomainen, SK Rockaden Stockholm.

Resultatet var en tangering av klubbens bästa juniorresultat någonsin. Vid Junior-SM 2014 i Borlänge tog Tom Rydström också silvermedalj.

SM 2016-07-20 kl. 15.12.45

I Sverigemästarklassen kom Tom Rydström som väntat på tionde och sista plats med 1 poäng efter en tävlingsvecka med mycket kamp och långa partier. Det blev remier som svart mot GM Pia Cramling och som vit mot GM Jonny Hector. Med lite medflyt kunde det blivit ett par remier ytterligare. Dock är det ett oerhört stort steg från Mästar-Elit, där alla är amatörer, till Sverigemästarklassen, där alla är professionella schackspelare.

Det blev tronskifte i toppen då GM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm, blev Sverigemästare med starka 7,5 poäng före förhandsfavoriten och Sverigeettan GM Nils Grandelius, Eksjö SK.

Länk resultat: Alla resultat 2016
Länk Sverigemästarklassens hemsida: Sverigemästarklassen 2016

Ywonne röstade för Småland på kongressen

IMG_0903

Under SM i Uppsala höll Sveriges Schackförbund sin årliga kongress. Dagen inleddes med tre öppna seminarier; Tekniskt stöd för klubbar och distrikt, Schack som integrationsverktyg samt Övergången från skolschack till ”traditionella” klubbar. Efter gemensam lunch började själva kongressen där ombud från Sveriges olika distrikt gick igenom verksamhetsberättelse och ekonomi för 2015, gav ansvarsfrihet, röstade om motioner samt utsåg förtroendevalda. Ywonne Wetterling, Växjö SK, är ledamot av Smålands SF:s styrelse och röstade för Småland på kongressen och distriktets tre mandat. Röstskylten fick användas flitigt.

Femma i Knatte-Weekend vid SM

Fin femteplats av Johannes Martin.

Fin prestation av Johannes Martin. Foto: Lars OA Hedlund

I helgen arrangerades en av de första tävlingarna under SM-veckan i Uppsala – årets Knatte-Weekend. Totalt spelades 11 ronder under lördagen och söndagen med 29 startande. På femte plats, med samma poäng som fyran, kom Johannes Martin, i sitt första SM. Det blev 7 poäng genom 7 vinster och fyra förluster, men med lite sämre särskiljning än fyran. Vann gjorde Axel Falkeland, Trojanska Hästen i Stockholm, med 10 poäng.

Länk resultat: http://www.schack.se/tavling/schack-sm/resultat-och-lottning/

Tre från klubben till SM i Uppsala

När SM i Uppsala startar nu på lördag finns det tre spelare från Växjö SK på plats. Efter vinsten i Mästar-Elit vid SM i Sunne 2015 är FM Tom Rydström direktkvalificerad att spela i Sverigemästarklassen, de 10 svenska elitspelare som gör upp om den åtråvärda SM-titeln. Alla möter alla över nio ronder och skyhög favorit är fjolårsvinnaren och Sverigeettan i rating GM Nils Grandelius. Tom är rankad tia och sist i startfältet och får rollen som underdog.

334_Mattia_Olofsson-Dolk

Mattis under Visma Chess. Foto: Lars OA Hedlund

Läget är helt annorlunda i Junior-SM, där Mattis Olofsson-Dolk gör sin sista start som junior. Mattis är knapp ratingfavorit med sitt Elo-tal 2259 precis före tvåan Felix Tuomainen, SK Rockaden Stockholm, med Elo 2255. Även Junior-SM spelas med 10 spelare där alla möter alla. Vinnaren blir direktkvalificerad att spela i Sverigemästarklassen vid SM i Stockholm 2017, jubileumsåret då Sveriges Schackförbund fyller 100 år.

Om allt annat än 10:e plats för Tom i Sverigemästarklassen är en rejäl skräll så är Mattis med och spelar om topp-tre i Junior-SM. Och med goda vinstchanser.

Den tredje spelaren från Växjö är unga Johannes Martin, född 2007. Han skall spela i Knatte-Weekend som pågår lördag och söndag. Johannes har förberett sig väl genom två intensiva schackläger i Göteborg först och därefter direkt till Kalmar. I Knatte-Weekend klassen är just nu 24 spelare anmälda.

Finansmannen Erik Penser går in som sponsor till Sverigemästarklassen, som byter namn från tidigare SM-gruppen. Sveriges Schackförbund lanserade igår en ny hemsida för klassen där spelarna presenteras och historisk statistik redovisas tillsammans med artiklar, intervjuer och nyheter.

Länk: http://schack.se/sverigemastarklassen/
Turneringshemsidan: http://sm2016.schack.se/

 

Första titelnormen för Tom

IMG_3907

Tom Rydström får sin efterlängtade titelnorm av tävlingsdomaren IA Tapio Tikkanen.

I den tionde slutna IM-tävlingen för FM Tom Rydström sedan Copenhagen Cup i oktober 2012 blev det äntligen en första titelnorm. I Visma Chess IM-grupp A på hemmaplan i Växjö tog Tom de 6 poäng över 9 ronder som behövdes för att klara normen.

Inför sista dagen behövde Tom klara en poäng på de två återstående ronderna, men eftersom tävlingar har förbud att bjuda remi före drag 40 går det inte att ”säkra upp” genom två snabba remier.

I rond 8 ställdes Tom som svart mot topprankade ledaren i gruppen – IM Titas Stremavicius, Litauen. Genom passivt spel blev det ett långt parti där Stremavicius säkert, drag för drag, förbättrade sina positioner och vann klar.

Då fanns det en chans kvar. Vit mot FM Brede A Kvisvik i sista ronden och vinst var ett måste. Efter en lite svag öppning gjorde Tom sitt kanske bästa parti och vann klart över norrmannen. De 6 poängen var i hamn och även Toms första inteckning för norm till titeln Internationell Mästare. För att uppnå titeln krävs ytterligare två normer samt att man varit över 2400 Elo i ranking.

I den andra IM-gruppen deltog Mattis Olofsson-Dolk och Emil Lindahl. De kom inte upp i en spelnivå som behövs för att vara med i toppen av den tuffa gruppen utan hamnade på 9:e respektive 10:e plats med 3 och 2 poäng.

Vinnare i de tre grupperna blev:

GM-gruppen: GM Sergei Ovsejevitsch, Ukraina, 6 poäng (på särskiljning)

IM-grupp A: IM Titas Stremavicius, Litauen, 7,5 poäng

IM-grupp B: IM Daniil Shkuran, Ukraina, 8 poäng

Länk till Chess Results: Till resultaten

All information om tävlingen: www.vismachess.com