Kalendern

KM 2013

KM 2013 även på Chess Results

Se kalendern

Seriespelet 2013-2014

Allsv Div I Södra
Allsv Div II:7

Info

A short introduction in english

Ratinglistan
Klubbmästare
Spelarmärket
Klubbinfo
Gamla hemsidan

Partiavdelning

En liten pärla...
TEMA - Damoffer
VSM 2008

Länkar

Smålands Schackförbund
Sveriges Schackförbund
Mera länkar...
Vi samarbetar med


Växjö Kommun

Tandläkarhuset


Rexroth

Askelyckan
PeGe Minibuss
Svenska Schackbutiken, Göteborg

Växjöspelen 2011 - slutspelat!

Det blev till slut Pontus Carlsson som vann den speciella GM-gruppen i årets Växjöspelen.

Resultat från samtliga grupper finns här:
Resultat seiortävlingen
Resultat juniortävlingen!

19 juni 2011

Fina Växjöresultat i Laholm

Kristi Himmelsfärdshelgen är av tradition en stor schackhelg med tävlingar på många platser runt om i Sverige.

Vid Deltalift Open i Laholm firade spelare från Växjö SK fina framgångar. Nedzad Neretljak och Tobias Gutzmann gjorde sina bästa tävlingar på länge och kadetterna Mattis Olofsson-Dolk och Tom Rydström plockade fina skalper och ratingpoäng.

Nedzad slutade totalt 11:a av 81 startande med 5,5 poäng över de 8 ronderna. Tobias blev 18:e med 5 poäng och Mattis 21:a med samma poäng. Tom slutade 29:a på 4,5 poäng. GM Tiger Hillarp Persson vann tävlingen på 7,5 poäng.

Vid Stockholm Elo-Challenge deltog i år Kristoffer Nilsson. Han slutade på 29:e plats av 48 startande med 4 poäng över 9 ronder. Vann gjorde Jonathan Westerberg på 7,5 poäng.

11 juni 2011

KonfysAnalys

Emil Lindahl har startat en schackblogg för oss i klubben. Gå in på Facebook och gruppen Växjö Schackklubb så hittar du hans vision och ett första analyserat parti. Här är länken till bloggen: http://konfysanalys.blogspot.com/

24 maj 2011

Simultan mot klubbmästaren

Nu på tisdag den 24 maj är det våravslutning på klubben. Välkommen alla medlemmar att prova lyckan i den traditionella simultanen mot vår klubbmästare 2011, Tobias Gutzmann. Stor prisutdelning i alla säsongens tävlingar. Fika och överraskningar. Och kanske någon blixt, vem vet...

22 maj 2011

KM i blixt

Årets klubbmästare i blixt blev Tobias Gutzmann.

Resultat:
1. Tobias Gutzmann 11 + 2 poäng
2. Nedzad Neretljak 11 + 0 poäng
3. Mattis Olofsson-Dolk 8 poäng
4-5. Martin Göransson, Björn Ottoson 5 poäng
6-7. Dennis Lennartsson, olof Johannesson 1 poäng

22 maj 2011

KM i snabbschack

Rolf Lekander vann KM i snabbschack efter att bara släppt två remier. På andra plats kom Nedzad Neretljak och trea blev Mattis Olofsson-Dolk.

Resultattabellen finns här.

22 maj 2011

Avslutning med juniorerna

I onsdags var det våravslutning med juniorerna; prisutdelning, fika och simultan. KM blixt juniorer vanns av Seid Lotinac med David Sundås på andra och Dennis Lennartsson på tredje plats. KM juniorer hade samma fördelning, det vill säga vinnare Seid Lotinac, David Sundås tvåa och Dennis Lennartsson trea. Flitpriserna gick till Seid Lotinac, Anton Alexandersson och Styrbjörn Lindberg. I den traditionella simultanen där junior KM mästaren spelade vann Seid Lotinac samtliga partier! Prisutdelare var hedersmedlemmen Alf Isaxon.

22 maj 2011

Preliminär serieindelning

Nu ligger den preliminära serieindelningen klar på www.schack.se

Precis som förra säsongen spelar vårt förstalag i Div 1 Södra. Och precis som förra året består tabellen av 8 lag. Nya är nedflyttade Malmö AS, samt de uppflyttade vinnarna från Div 2, Harplinge SS, Uddebo SK samt Lunds ASK lag 2. Västervik, som vi kamperade med ifjol är flyttade till Div Östra.

Andralaget spelar också i samma serie som ifjol, dvs Div 2:7. Även där består tabellen av 8 lag.

Om intresse finns bland medlemmarna kommer vi också att spela med ett lag i Småländskan, beslut om det tas senare efter kontakter med berörda spelare.

15 maj 2011

Hög tid

Sommarens schackhöjdpunkt (efter Växjöspelen!) är såklart SM, som i år går i Västerås. Nu när det nya rankingen är klar är det hög tid att planera för tävlingen och anmäla dej. Redan nu är det flera från Växjö SK på startlistan, men vi hoppas att bli många. I klubbtävlingen har vi en fantastisk fjärdeplats att försvara från ifjol i Lund! Med det nya SM formatet, spel helg till helg, finns möjlighet att spela hela veckan eller enbart i weekendturneringen.

Bland de nästan 200 redan anmälda hittas nu: Dennis Lennartsson och Anton Alexandersson i Miniorklassen, Tom Rydström i Kadettklasen och Peter Lundstedt i Weekendtävlingen.

Boka 16-24 juli, eller enbart 22-24 juli.

All info hittar du här.

7 maj 2011

Lysande resultat i Norrköping!

Obesegrad med 6 p på 8 ronder (prestationsrating 2366!)gjorde Peter Lundstedt ett ordentligt avtryck i den svenska eliten under årets Påskturnering i Norrköping. 6 poäng blev också totalskörden för GM Pontus Carlsson. En halv poäng efter Peter kom bl a GM Ralf Åkesson och en hel poäng efter kom GM Thomas Ernst. Peter slutade efter särskiljning på en fantastisk 6:e plats.

Våra äldre(?) juniorer presterade också långt över förväntan. Mattis Olofsson-Dolk och Tom Rydström tog 5,5 poäng och båda fick ungdoms- och ratingpriser. Prestationsrating för Tom var 2196 och Mattis spränger 2000-vallen på nästa rankinglista genom sitt resultat med en prestationsrating på 2171. De slutade mycket starkt och jämnt på 20:e resp 21:a plats i ett startfält med 150 spelare. Efter en olycklig start kom Angelina Fransson igen starkt och tog 4 p av 5 möjliga och kom därmed lite längre ner i prislistan men med ett fullt godkänt resultat.

Vem som vann tävlingen?! Ointressant när Växjöspelarna gör sådana resultat!

25 april 2011

Inte bara ägg

Flera från klubben spelar schack i påsk. I Norrköping arrangerar traditionellt Påskturneringen med starkt startfält. Åtta ronder varav start med tre 45 min partier. Från klubben spelar Peter Lundstedt, Angelina Fransson, Mattis Olofsson-Dolk och Tom Rydström. Tävlingen kan följas här. Högst rankad dan före dan är GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK.

21 april 2011

KM snabbschack

KM snabbschack startar tisdag 19.april! För att på hösten bl a skapa utrymme för fler ronder i Procivitas Open ska vi försöka med KM-snabbschack på våren. (30-minuters)

18 april 2011

Missade finalen

Vid helgens kval till Kadettallsvenskan i Limhamn lyckades inte Växjö SK lag gå till final. Det var första gången sedan 2008 och en missräkning, även om klubben spelar in flera unga talanger i laget. De tre som med god marginal gick till final från det södra kvalet var Limhamns SK lag 1, 33 poäng, SS Manhem, 25 poäng och Eslövs SK, 23 poäng. Växjö SK kom sexa av nio lag med 16,5 poäng.

I laget spelade Mattis Olofsson-Dolk, Tom Rydström, Seid Lotinac, Dennis Lennartsson, Hans-Christian Nilsson och Anton Alexandersson. Från det norra kvalet i Västerås gick SK Rockaden lag 1, Västerås SK och Järfälla SS vidare.

11 april 2011

Tobias Gutzmann klubbmästare!

Efter hård kamp i slutronden lyckades både Tobias Gutzmann och Björn Ottosson avgå med seger i respektive klass. Både Pelle och Lorenzo var dock nära vinst i sina partier och om detta inträffat då hade dessa båda tagit repektive förstaplats!

7 april 2011

Kadettkval i helgen

Nu till helgen arrangeras kval till Kadettallsvenskan på två platser i Sverige. Det södra kvalet sker i Limhamn och det norra i Västerås. Tre lag från varje kval går till finalen som sker helgen 12-14 augusti. Växjö SK har varit i final de senaste åren och det är det naturliga målet även 2011. I den södra gruppen startar hemmaklubben Limhamns SK med två lag, SS Manhem, Mölndals SK, Eslövs SK, Lunds ASK, Linköpings ASS, Mini Masters (Malmö AS) och Växjö SK. Varje lag består av 6 spelare och kvalet går över 6 ronder med 1 timme per spelare och parti.

6 april 2011

Finalen i Juniorallsvenskan till Växjö

Idag kom besked från Sveriges SF att Växjö SK blir arrangörer av Juniorallsvenskans final den 25-27 november 2011. Div 1 spelar fredag till söndag och här är Växjö SK för första gången kvalificerade efter vinsten i div 2 förra året. Div 2 spelar lördag och söndag. Trevligt med ytterligare en SM tävling till Växjö och en bekräftelse på att tidigare tävlingar varit bra arrangemang.

28 mars 2011

Tre från klubben spelar Talangfinal

Idag arrangeras årets Talangjaktsfinal, denna gång i Linköping. Tre spelare från klubben finns med i den äldre Grupp 1, som är födda 1998-2000. I åldersordning är det Seid Lotinac, 1998, Dennis Lennartsson, 1999 och Anton Alexandersson, 2000. Betänketiden är 15 minuter per spelare och parti och tävlingen spelas över 8 ronder.

Lottning och resultat finns på LASS hemsida.

26 mars 2011

Följ Mattis i Skol-NM!

Efter den första dagen i i Skol-NM, som arrangeras i Oslo i år, ligger Mattis Olofsson-Dolk på 5:e plats av 12 kvalificerade spelare. Han började med att skrälla mot högstrankade Peter Flermoen, Norge, men förlorade därefter mot Jonathan Brauner, Danmark.

Du kan följa tävlingen här: Skol-NM 2011, Oslo

19 februari 2011

KM har startat!

Årets KM spelas i två Bergergrupper med 8 spelare i varje.

Här hittar du resultat och lottning!

2 februari 2011

Tata Steel Chess 2011

Angelina Fransson har startat bra i Wijk aan Zee. Efter tre spelade ronder leder hon gruppen ensam på maximala 3 poäng!

Följ tävlingen på tävlingens hemsida eller denna direktlänk till Angelinas grupp.

23 januari 2011

KM och årsmöte!

Glöm inte bort att komma på årsmötet på tisdag 25 januari 2011! Mötet startar kl 19.00 och brukar ta en timme ungefär. Efter mötet går Rolf Lekander genom ett instruktivt parti. Som vanligt håller vi till i klubblokalen på ProCivitas Privata Gymnasium, Vallgatan 12.

Nästa tisdag startar årets klubbmästerskap!
Se inbjudan!

Juniorträningen som är på onsdagar har också startat.

Välkommen!

22 januari 2011

Schack i Rottne

Den sedvanliga inbjudningsturneringen hos vår hedersledamot Alf Isaxon samlade hela 18 deltagare. Alla blev synnerligen väl undfägnade lekamligen. Därefter vidtog blixtturneringen, med inledande spel i 3 kval.grupper följt av A-, B-,resp.C-finaler. Peter Lundstedt vann A-finalen och tog sin första inteckning i Vandringspriset.

Slutställning:

Plac A-finalen Poäng
1. Peter Lundstedt 4,5
2. Ola Andersson 3
3. Alf Isaxon 3  
4. Ronald Heidenfors 3
5. Marcus Johansson 1
6. Magnus Hall 0,5

Plac B-finalen Poäng
1. Percy Fransson 4
2. Jörgen Blixt 3
3. Anton Gummesson 3
4. Sven Axelsson 2
5. Gert Brushammar 2
6. Lars Hjort 1

Plac C-finalen Poäng
1. Marcus Johnsson 4
2. Peter Jonasson 4
3. Kjell Gustavsson 3
4. Olof Johannesson 2
5. Yvonne Wetterling 2
6. Gösta Sjöstrand 0

10 januari 2011

Vårsäsongen startar!

Nu är det dags att starta verksamheten igen efter juluppehållet.

Tisdag 11 januari: snabbschack
Tisdag 18 januari: mera snabbschack
Tisdag 25 januari: ÅRSMÖTE!

Mera info om programmet för våren 2011 kommer inom kort.

4 januari 2011

Ny sida...!

1 januari 2011

Växjöspelen 2011 - efterskörd!

Växjöspelen en succé! (som vanligt!)

Vi slog inget deltagarrekord i år men det är inte främsta målet. Målet är att erbjuda ett tävlingstillfälle för de som älskar schack, samt göra det på ett proffsigt och trevligt sätt. Detta mål uppnåddes också vilket bevisades genom många särskilda "tack" som framfördes, t o m på nätet har tack framförts. Detta att ha ett gott rykte har vi igen i många andra sammanhang.

Klubbens tack skall framför allt riktas till Gert Brushammar, Alf Isaxon och Håkan Jalling som drog det tunga lasset med förberedelser och genomförande, där också Tobias Gutzmann gjorde ett strong insats. Tobias flyttade antagligen flest pjäser av alla under speldagarna!

Ett mycket stort tack också till Carina Lennartsson och Birgitta Rydztröm som ordnade den serveringsservice som ingen schackspelare klarar sig förutan.

Men Växjöspelare som deltog i tävlingen... vart tog ni vägen när det var dags för grovarbetet med att ställa iordning efter tävling?? Skärpning behövs därvidlag!

Bengt Wihlborn
Ordf Växjö SK

29 juni 2011

Växjöspelen 2011 - inbjudan!

Nu är det äntligen möjligt att anmäla deltagande i årets Växjöspelen som spelas 18-19 juni!
Invitation in english

Inbjudan.
Anmälan görs här.
Lista över anmälda hittills.

6 april 2011

Åren kommer och åren går...

Ett mycket framgångsrikt 2010 är till ända för klubben.

Framför allt har klubbens juniorer visat framfötterna i aldrig tidigare skådad omfattning. Junior- resp kadettlagets framgångar är historiska milstolpar för klubben. Tillsammans med två SM-titlar, i Minior-SM resp Skol-SM, blir det svårt att slå i framtiden. Våra två främsta seniorlag placerade sig också i täten på respektive serie.

Vid det gångna årets SM blev vår förhållandevis lilla klubb till mångas förvåning fjärde bästa klubb i den hårda konkurrens som alltid föreligger vid SM. Under 2010 har vi dessutom ytterligare förstärkt Schacksveriges uppfattning om att Växjö SK är en pålitlig och välorganiserad arrangör av större evenemang. Men klubbens tillvaro är långtifrån problemfri!

Vi har problem såväl med ekonomin som med rekrytering och återväxt på juniorsidan. Våra framgångsrika juniorer drar stora men välmotiverade kostnader. Vi har för tillfället inte den bredd på juniorverksamheten som krävs för att intäkter och kostnader ska vara i balans. Vidare kostar klubbens seriespel mer per spelare än vad den enskilde betalar i medlemsavgift. Sedan Alf Isaxons byte av bostadsort saknar vi också kompetens och kontinuitet i juniorverksamheten samtidigt som rekryteringen avseende skolungdomar i princip hamnat på nollnivå.

För att i görligaste mån hantera det sistnämnda problemet har styrelsen inför 2011 tagit följande principbeslut:
- stimulera juniorer till deltagande i lägerverksamhet.
- till hösten åter starta upp schack4:an i Växjö
- besök hos rektorer och fritidsledare för att informera om vad schacket har att erbjuda.

Vad avser det problematiska ekonomiska läget har styrelsen ännu ingen avgörande lösning men vi vädjar till klubbens medlemmar att lojalt betala sin medlemsavgift utan påstötning och att det inte gnälls när en eventuell turneringsavgift tas ut.

Ett annat problem, som dessutom inte kräver några större investeringar, är den snedfördelning av arbetsuppgifter som föreligger inom klubben. Vad härligt om någon självmant kunde komma och fråga: "Vad kan jag hjälpa till med i klubbverksamheten?"...!

Bengt Wihlborn
Ordförande

19 februari 2011

Påminnelse om att vara MATCHVÄRD!!

Att vara lagledare för något av våra lag innebär en hel del jobb när det är hemmamatch - långt före match, direkt inför match, under match och efter match...

För att avlasta lagledaren en del arbete har vi beslutat att inrätta befattningen/rollen "matchvärd". Matchvärden ska vara ledande avseende iordningställande av lokal och materiel inför matchstart samt vara huvudansvarig för "markservicen", dvs fika, mackor mm. Lagmedlemmarna kan rimligen inte alltid förvänta sig att komma till "dukat bord". Att alltid "någon annan" ska göra jobbet...

Årsmötet 2010-01-26 bemyndigade lagledarna att inför hemmamatch utse matchvärd inom laget. Efter frivilligt åtagande kan matchvärd naturligtvis också vara någon utanför laget. Med åttamannalag och högst fyra hemmamatcher per säsong "riskerar" du alltså att vara matchvärd en gång vartannat år! En rimlig arbetsinsats... eller hur!? I stället för att en person ska göra allting!

Bengt Wihlborn
Ordförande

2 februari 2011

Julnötterna knäckta!

Det blev Yngve Linnér, Växjö, som vann Rolf Lekanders jultävling. Av sju inlämnade lösningar var fem korrekta och en av de fem kom från Yngve. Grattis!

Nötterna med lösningar finns här!

10 januari 2011