Om klubbmästerskapet

Klubbmästerskapet är den mest prestigefyllda tävlingen i Växjö Schackklubb. Det finns mästare nedtecknade sedan 1952 och maratontabellen leds av FM Rolf Lekander med imponerande 21 titlar. Tvåa är FM Tom Rydström med 4 titlar och därefter finns 4 spelare med 3 titlar var. (länk)

Utöver titeln Klubbmästare i Växjö Schackklubb får också vinnaren en inteckning i det av hedersmedlem Alf Isaxon uppsatta vandringspriset. Den första inteckningen i vandringspriset gjordes 2009 av Emil Lindahl.

Mästerskapet spelas som en open-tävling, öppen för spelare från andra klubbar, men titeln kan endast vinnas av medlem i Växjö Schackklubb. Med medlem menas ej stödjande medlem utan spelare som är registrerad till Sveriges Schackförbund och finns med på klubbens ratinglista.

Antalet spelare och deras spelstyrka avgör om Klubbmästerskapet spelas i en, två eller tre grupper baserat på rating. Utgångpunkten är att det skall vara klassiska partier och cirka 9 ronder.

Om det är flera grupper har vinnaren av grupp 2 året innan en fri plats i högsta gruppen, oavsett rating. Men spelaren kan också välja att spela i en lägre grupp.

Om inget annat anges innebär Klubbmästerskapet fri start för medlemmar i Växjö Schackklubb. För spelare som representerar andra klubbar är ett stödmedlemskap i arrangörsklubben önskvärt.

Normalt startar Klubbmästerskapet i mitten av januari och pågår till mitten av april. Det skall vara generöst med alternativa datum för hängpartier i det fall någon spelare inte kan spela ett ordinarie datum. Tävlingen är Elo-registrerad och tidkontrollen är om inget annan anges 90 minuter för 40 drag och 30 minuter för resten av partiet samt 30 sekunders tillägg per drag från första draget.

Utöver Klubbmästerskapet arrangeras också klubbmästerskap i snabbschack och i blixt varje år.