Succé för Johan-Sebastian i World cup

World cup, som är första steget att utse en kommande motståndare till regerande världsmästaren GM Magnus Carlsen, har börjat i ryska Khanty-Mansiysk. Tävlingen är en ren utslagningstävling där man vid starten är 128 spelare och man möts som vit och svart. Vid lika blir det särskiljning genom snabbschack och därefter blixtspel.

I den första ronden hade vi fem representanter från Norden såsom Sverigeettan GM Nils Grandelius, juniorvärldsmästaren GM Arian Tari och Växjö SK:s förstalagsspelare GM Johan-Sebastian Christiansen, bägge Norge.

Den största skrällen i första omgången stod Johan-Sebastian för då han med 2 – 0 slog GM Radoslaw Wojtaszek, 2739, Polen, som är rankad nummer 22 i världen. I andra omgången som spelas nu lyckades Johan-Sebastian hålla remi som svart mot GM Kirill Alekseenko, Ryssland, 2671 och nummer 69 i världen. Idag är Christiansen vit och med vinst går han vidare till tredje omgången bland 32 spelare. Vid remi väntar särspel på söndag.

Övriga nordiska spelare slogs ut i första ronden.