Rolf nordisk veteranmästare

Det blev en mycket spännande avslutningsrond på Nordiska Mästerskapen. I open-klassen hade FM Tom Rydström chansen att nå en riktig topp placering vid vinst som vit mot FM Drazen Dragicevic, Lunds ASK. Och i veteranklassen 65+ spelade FM Rolf Lekander avgörande parti om segern mot Niels Lauritzen, Danmark. Dessutom stod striden om slutsegern i open-klassen mellan den isländska legenden GM Jóhann Hjartarson och Sverigeettan GM Nils Grandelius.

Rolf Lekander blev Nordisk Veteranmästare på hemmaplan.

Tom Rydström hade häng på en topp 5 placering.

 

 

 

 

 

 

Trots bra ställning och spelövertag mynnade Rolfs parti ut i remi och det innebar att fyra spelare stod på 5,5 poäng efter de 8 ronderna. Efter särskiljning stod det klart att Rolf Lekander och Weine Nilsson, Jönköpings SS, hade exakt samma särskiljning. Tävlingsledning och domare bestämde att titeln delas och att Rolf nu kan titulera sig Nordisk Veteranmästare. På elfte plats av totalt 17 startande i 65+ klassen hittar vi Bengt Wihlborn med 3,5 poäng.

I partiet mellan Rydström och Dragicevic var det kamp. Det var länge mycket jämnt och ovisst, men i slutspelet fick Tom kämpa för att försöka hålla remi. En uppgift som till slut blev för svår. Därmed halkade Tom Rydström ner på 19:e plats med 5,5 poäng över de 9 ronderna. På plats 45 och 46 kom Mattis Olofsson-Dolk och Nedzad Neretljak, båda 4 poäng, 64:a Apichai Sukhayanudit och 68 Björn Ottosson fick båda ihop 3 poäng. Totalt startade 73 spelare i open-klassen

Nordisk Mästare blev GM Jóhann Hjartarson, Island, 7,5 poäng på bättre särskiljning än GM Nils Grandelius, Eksjö SK. Trea kom IM Jonathan Westerberg, SK Team Viking.

Foto: Lars OA Hedlund

Resultat
NM 2017 Open Klicka här
NM 2017 65+ Klicka här