Brons i J-SM

Det lyckades inte för FM Tom Rydström att bli svensk juniormästare i sitt sista J-SM. Årets upplaga hade det starkaste startfältet på mycket, mycket länge. Lägst rankad i J-SM hade över 2100 i ELO. Tom var högst rankad och med tre J-SM tidigare också den mest rutinerade i startfältet.

Tyvärr fick inte Tom spelet att fungera under SM-veckan i Stockholm. Han fick en bra start med 1,5 poäng på sina två första svarta partier då han var lottad som nummer 6. Motståndarna var i flera fall mycket nöjda med remi och Tom var tvungen att hitta vägar för att vinna partierna. Det innebar stora risker och tyvärr ledde det till förlust i tre partier. Chansen till vinst fanns fortfarande i rond 7 när Tom skulle möta den slutliga vinnaren Jung Min Seo, SS 4 Springare, Stockholm. Men partiet lyfte aldrig sett ur Toms perspektiv och han fick kämpa för att hålla remi.

Luften gick ur toppstriden och Jung Min Seo kunde vinna J-SM överlägset med 8 poäng över de 9 ronderna och tappade endast två remier, varav en till Tom. På andra plats kom FM Kaan Kücüksari, Lunds ASK, och på bronsplats FM Tom Rydström. Det var Toms tredje brons; 2012, 2013 och alltså 2017. Bästa placeringen var 2014 med silver och alla fyra åren blev det pallplats. En mycket stark svit.

I Weekend 2 – grupp 5 kom Ywonne Wetterling på sjunde plats med 3 poäng över de 5 ronderna.  Totalt deltog 15 spelare i gruppen och vinnare blev Christer Landgren, Ystads SS med 4 poäng.

Sverigemästarklassen vanns av GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, före GM Tiger Hillarp Persson, Malmö AS och förhandsfavoriten och Sverigeettan GM Nils Grandelius, Eksjö SK. Vinsten innebär att Tikkanen nu har fyra titlar som Sverigemästare.